Update scoremodel 2020
Het scoremodel is dit jaar op drie hoofdpunten verbeterd:
- Op het gebied van beleggingsbeleid worden nu ook hypotheken meegenomen.
- Op duurzaamheid is het model geüpdatet met de nieuwste methodologie uit Morningstar.
- Op rapportages wordt er nu ook gekeken naar de investment beliefs van de pensioenaanbieder.
Beleggingsbeleid
Nederlandse hypotheken is als een aparte beleggingscategorie toegevoegd. Er is gekozen om hypotheken als aparte beleggingscategorie op te nemen door de illiquiditeitspremie, diversificatie en deconcentratievoordelen die het oplevert en daardoor een aantrekkelijk substituut vormt voor staatsobligaties. Deze voordelen zullen naar verwachting sterker tot uiting komen in tijden van “lower for longer” waarbij rentes op staatsobligaties voor langere periodes laag zullen door verschillende macroeconomische factoren. Als gevolg hiervan zijn er steeds meer partijen die participeren in hypotheekfondsen.
Op hoofdniveau werkt de scoringsmethodiek als volgt. Bij voldoende allocatie naar hypotheken krijgt het pensioenproduct een hogere score. Bij een te lage of te hoge allocatie krijgt het pensioenproduct geen hogere score.
Duurzaamheid
Per 1 november 2019 heeft Morningstar veranderingen doorgevoerd in de methodologie van haar duurzaamheidsratings. De ESG – prestaties worden niet meer afgezet tegen het gemiddelde van de sector waarin het actief is. In de oude methodologie kregen bijvoorbeeld Shell en Microsoft dezelfde ESG – rating, omdat ze het ‘best’ presterende bedrijf in hun sector zijn (best of class) op ESG – gebied. In de nieuwe methodologie is dit veranderd. Shell krijgt een lagere score, omdat het een olie- en gasbedrijf is. Immers, de olie en gassector is minder duurzaam dan de technologiesector van Microsoft. De nieuwe Morningstarscores zijn verwerkt in het scoremodel.
Rapportages
Onder rapportages wordt voor 2020 ook gekeken of een pensioenaanbieder ‘investment beliefs’ publiceert en evalueert. Een thema waar we vorig jaar in de opleiding aandacht aan hebben besteed.
Alle pensioenaanbieders maken beleggingskeuzes die impactvol zijn voor het uiteindelijke pensioen van de deelnemers. Het is belangrijk dat pensioenaanbieders bewust zijn van deze keuzes en deze keuzes onderbouwen richting werkgevers en deelnemers. Daarom verwachten we dat pensioenaanbieders regelmatig deze keuzes evalueren en hierover rapporteren.
Onder investment beliefs wordt verstaan of een pensioenaanbieder de volgende punten in het beleggingsproces meeneemt:
- De investment beliefs omtrent actief versus passief beleggen.
- De investment beliefs omtrent duurzaamheid.
- De investment beliefs omtrent de gekozen (en niet-gekozen) beleggingscategorieën.
- De investment beliefs over het wel of niet afdekken van valuta-risico.
- De investment beliefs over het afdekken van rente-risico.
- Als een pensioenaanbieder kiest een regio te overwegen: de investment beliefs voor het overwegen van de regio.
- Als een pensioenaanbieder kiest een externe manager aan te stellen: de investment beliefs voor het selecteren van de externe manager